Pracujete s našimi značkami? Přidejte se do unikátní mapy RUSCONA salonů a získejte nové klienty. PROHLÍDKA A REGISTRACE ZDE.

Vliv výživových doplňků na sílu a růst nehtů

Mít zdravé a krásné nehty je sen každé z nás. Aby tomu tak bylo, je potřeba o nehty správně pečovat. Ať už nosíte přírodní, gelové či umělé nehty, je třeba začít od píky. Zaměřte se na kvalitu i pravidelnost péče a dopřejte svým nehtům vše, co potřebují. V článku se zaměříme na důležitost výživy nehtů a její dopad na sílu a růst nehtů.

Základní péče o ruce a nehty

Nejdříve si projdeme správnou péči o ruce a nehty, která je důležitá pro vaše zdraví, ať už máte gelové nehty či přírodní. Pravidelná hydratace pomocí krémů či olejíčků patří mezi klíčové prvky v péči o ně. Nezapomínejte se starat o kůžičku kolem nehtu. Pravidelně ji jemně zatlačujte například pomerančovým dřívkem. Předejdete tím bolestivým záděrům.

Dalším důležitým bodem je ochrana nehtů při domácích pracích, u kterých doporučujeme používat gumové rukavice. Nehty pravidelně zastřihávejte kvalitními nástroji na manikúru a vyhněte se okusování nehtů a nehtové kůžičky. Pokud všechny tyto zásady dodržujete, máte z poloviny vyhráno! Dál se podíváme na stravu a výživové doplňky.

Strava a výživové doplňky pro krásné nehty

Pro zdraví vašich nehtů je neméně důležitá také vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, tedy ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny a bílkoviny, spolu s pravidelným pitným režimem. Lámete si hlavu nad tím, co jíst, abyste doplnili důležité nutriční prvky ze stravy? Už nemusíte! Pojďme si říct o jaké prvky jde a v jakých potravinách je najdete.

Důležité nutriční prvky pro zdravé nehty:

  • BIOTIN - známý jako vitamín B7. Prvek důležitý pro růst a zdraví nejen nehtů, ale i vlasů a kůže. Díky němu nehty posílí, zlepší strukturu a sníží křehkost. Nachází se v potravinách jako jsou vejce, ořechy a celozrnné obiloviny. 
  • ZINEK - minerál podporující růst a regeneraci nehtů. Jeho absence může způsobit pomalý růst a lámavost nehtů. Potraviny bohaté na zinek jsou maso, luštěniny a ořechy.
  • ŽELEZO - jeho nízká hladina v těle může způsobit křehkost a lámavost nehtů. Doplňováním  železa posílíte nehty a zvýšíte jejich odolnost. Železo hledejte v mase, játrech, fazolích i špenátu.
  • OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY - celkově zlepšují kvalitu nehtů, ale i kůže a vlasů. Tyto kyseliny se nachází v rybách, především v lososu, tuňáku a sardinkách. Najdete je také v lněném semínku a ořechách.

Pokud nedokážete přijmout přiměřenou dávku těchto nutričních prvků ze stravy, mohou být užitečné právě doplňky stravy, které obsahují vše důležité pro růst a zdraví nehtů.   

 

Péče a výživa u gelových nehtů

Pokud nemáte zdravé přírodní nehty, gelové nehty nemusí správně držet. Například, jsou-li přírodní nehty slabé, křehké a snadno se lámou. U takových přírodních nehtů snadno dojde k poškození i gelových nehtů. Nutné je také udržovat zdravé nehtové lůžko. Nezáleží tedy na tom, zda máte přírodní či gelové nehty, o vaše nehty je nutné se starat ve všech případech. Důležité je vyživovat a chránit přírodní nehty i při nošení gelových. Proto doporučujeme užívat vitamíny na nehty, které pomohou s posílením a regenerací.

Jak vybrat správné výživové doplňky?

Vybrat kvalitní a efektivní výživový doplněk pro zdraví nehtů není vůbec snadné. Jak při výběru postupovat, aby se dostavil výsledek?

  1. Konzultujte s odborníkem. Doporučí vám produkt přesně pro vás a váš problém, a zároveň upozorní na možné nežádoucí účinky, které se mohou dostavit při jeho užívání. Společně také můžete konzultovat vaše představy. 
  2. Dejte na ověřenou značku! Zaměřte se na recenze a hodnocení zákazníků a podle nich vybírejte kvalitní a účinné produkty.
  3. Nezapomeňte na příbalový letáček a složení. Důkladně prostudujte všechny náležitosti u daného produktu. Zkontrolujte, zda obsahují opravdu to, co hledáte. Věnujte pozornost alergenům.
  4. Zvolte výživové doplňky ve vámi preferovaném provedení - kapsle, gumové bonbónky, rozpustné drinky.

Ať už zvolíte jakoukoliv cestu, nezapomeňte si nastudovat, nebo zjistit od odborníka bezpečné dávkování i případné vedlejší účinky. Vezměte na vědomí také to, že výživové doplňky nemají zaručený účinek a mohou se lišit v závislosti na individuálních potřebách.  

Často kladené dotazy na téma zdravé nehty:

Co na regeneraci nehtů a růst nehtů?

V první řadě si připomeňme, že regenerace nehtů může trvat nějaký čas. Buďte proto trpěliví. Nedílnou součástí regenerace je strava bohatá na vitamíny a minerály a také výživové doplňky na nehty s obsahem zinku, biotinu a železa. 

Pravidelně zkracujte nehty, abyste minimalizovali riziko lámání. Hydratujte nehty nejen dodržováním pitného režimu, ale i pomocí hydratačního krému na ruce či olejíčku. Chraňte své nehty při úklidu i práci na zahrádce.

Jaký vitamín chybí při lámání nehtů?

Pokud vás trápí lámavost nehtů, nejspíš vám chybí biotin - vitamin B7, který je důležitý pro zdravý růst nehtů. Pomoci může i kolagen, který eliminuje lámavost nehtů. Za lámáním nehtů může být skrytý i jiný zdravotní problém. Pokud se vám lámavost nehtů nedaří vyřešit zdravou životosprávou, poraďte se s odborníkem ohledně dalšího postupu. 

Jak na poškozené nehtové lůžko?

Ať už je poranění nehtového lůžka jakékoli, začněte desinfekcí, abyste předešli infekci. Na poraněné nebo podrážděné lůžko aplikujte protizánětlivou mast a nechte jej dýchat. Aby byla regenerace co nejrychlejší, dejte úpravu nehtů v tento moment stranou. Pokud si nejste léčbou jisti, vyhledejte odborníka.

Jak pečovat o nehtovou kůžičku?

Hydratujte nehty i nehtovou kůžičku krémem či olejíčkem. Namočte nehty do teplé vody, aby se kůžička zjemnila a jemně ji zatlačujte pomocí pomerančového dřívka. Vyhněte se stříhání kůžičky, které způsobuje nepříjemné záněty a podráždění. Péče o nehtovou kůžičku je důležitá pro zdravý růst nehtů, proto si na ní dejte záležet.

Bez názvu-6

Created by Shoptak.cz