Pracujete s našimi značkami? Přidejte se do unikátní mapy RUSCONA salonů a získejte nové klienty. PROHLÍDKA A REGISTRACE ZDE.

Velký nehtařský slovník #1: Manikúrní přístroje a pomůcky

Stejně jako jiné obory má i ten nehtařský zásobu slov a výrazů, ve kterých může nejen nováček, ale i mírně pokročilý tápat. Dali jsme dohromady ty nejčastější a objasnili jejich význam. Jsou pro vás nějaké novinkou?

Jako tým profesionálů na nehtovou modeláž a nehtový design nás už jen málo co z oboru zaskočí. Nejen na našich školeních se však setkáváme se začátečníky a laiky, které zkrášlování nehtů baví, nicméně je pro ně velmi nové a spoustu odborných či slangových výrazů neznají. S tímto slovníkem, doufáme, jim i vám bude svět nehtového designu zase o něco blíž. Jako první začneme s orientací v manikúrních pomůckách a přístrojích.

.
.
.
.

Přístroje pro nehtovou modeláž

Lampy

  • LED lampa - nezbytná pomůcka pro vytvrzení LED gelů a gel laků. Tyto lampy jsou vybaveny LED diodami, materiál vytvrzují obvykle 30 - 60 vteřin a mají dlouhou životnost. Jakmile se však diody opotřebují – slábnou – není možné je vyměnit za nové. Musíte si pořídit rovnou novou lampu.
  • Trouba - slangový výraz odkazující k UV, LED nebo UV/LED lampě. Společně s ním se často pro vytvrzení gelu nebo gel laku v lampě využívá úsměvný pojem „zapéct nehty v troubě”.
  • UV lampa - obdobně jako u LED lampy jde o nezbytnou pomůcku pro polymerizaci UV gelů nebo gel laků. Na rozdíl od LED lampy využívá UV lampa zářivky, které je možné po opotřebování vyměnit za nové a lampu využívat dál. V současnosti se od UV lamp nicméně ustupuje a nahrazují je kombinované UV/LED lampy.
  • UV/LED lampa - nezbytný přístroj poskytující žádanou kombinaci UV a LED záření. Má dlouhou svítivost, dokáže vytvrdit veškeré UV i LED materiály, a to v krátkém čase.

Brusky a příslušenství

  • Bruska – výraz, kterého se mnoho laiků může zaleknout, protože se jej spojí s průmyslem a stavebnictvím. Bruska na nehtovou modeláž je však šikovný přístroj menších rozměrů, bez kterého se dnes už každá nehtová designérka jen těžko obejde. S využitím vhodných nástavců a frézek je možné za pomocí brusky upravovat přírodní nehet, stejně jako odstraňovat z nehtu materiál a upravovat tvar modeláže.
  • Diamant – souhlasíme s textem písně Marylin Monroe, kde zní, že „Diamonds are a girl's best friend“. Označení „diamant“ patří frézkám, které mají hroty pokryty drobnými diamantovými částečkami. Jsou tak velmi odolné a podle zvolené hrubosti skvělé k odstraňování náročných materiálů i jemné kutikuly.
  • Kulička – je označení pro jednu z nejčastěji používaných frézek. Má tvar kuličky v různých velikostech i hrubostech a využívá se nejčastěji na úpravu přírodního nehtu a okolí nehtové kůžičky – kutikuly.
  • Oliva – anglicky „olive“ je kuželovitá frézka tvarem blízká „plamínku“. Patří mezi nástavce, které se využívají k úpravě nehtové kůžičky, jejího okolí a přírodního nehtu.
  • Plamínek – anglicky „flame“ - druh frézky válečkovitého tvaru se zakončením do špičky. Tvarem vzdáleně připomínáí ostrou kapku nebo ohnivý plamínek. Obdobně jako kulička se i plamínek využívá k úpravě přírodního nehtu a kutikuly. 
  • Tvrdokov – je materiál označující karbidovou slitinu. Velmi odolný kov, ze kterého se vyrábí brusné frézky. Karbidové frézky se pro svoji odolnost využívají k odstraňování starého gelu, akrylu i jiných materiálů.

Ostatní

  • Odsávačka prachu - jak název napovídá, jedná se o přístroj, který pomáhá při pilování nehtů stahovat z okolí prach poletující ve vzduchu. Zabraňuje tak jeho vniknutí do úst, nosu nebo očí a předchází podráždění sliznic a orgánů.

Manikúrní a ostatní pomůcky

Manikúrní nástroje

  • Exkavátor - manikúrní pomůcka využívaná především při úpravě a odstraňování nehtové kůžičky.
  • Gilotina - ve světě nehtové modeláže se gilotina nepoužívá ke stínání hlav, ale k pohodlnému zkracování nehtových tipů. Práce s ní je bezpečná, rychlá a jednoduchá.
  • Nástroje pro pinčování pinčovací pinzeta, svorka, trubička nebo klip patří do skupiny specifických manikúrních pomůcek, které se používají při „pinčování“. Stlačují se s nimi strany nehtu při modeláži a pomáhají tak vytvořit žádaný dokonalý oblouček. Pinčování se obvykle provádí u delších nehtů.
  • Pusher – neboli zatlačovač, odvozen od anglického slova „push“, tedy tlačit. Jde o nástroj, který slouží k úpravě netové kůžičky. Tvarem může vzdáleně připomínat malou lžíci na obuv nebo lopatku.
  • Staleks - prestižní značka kvalitních manikúrních pomůcek od nůžek přes štipky až po pushery. Je oblíbená především u profesionálů pro svoji vysokou kvalitu i výdrž, ale plně ji docení i běžný uživatel.
  • Štipky – druh manikúrních kleštiček. Slouží k nejrůznějším manikúrním i pedikúrním úpravám.

Pomocníci v modeláži

  • Buničina - neboli buničitá vata se vám bude hodit při stírání výpotku, odmašťování nehtu, ale i k odstraňování gel laku. Využívá se namísto klasické vaty, protože je celistvá, nezanechává na nehtu vatová vlákna a nepráší.
  • Nehtový tip - tipy slouží k rychlému a pohodlnému prodloužení nehtového lůžka při modeláži. Na připravené nehtové lůžko se lepí pomocí speciálního lepidla. V případě, že chcete nehet prodloužit, ale nechcete využít nehtové tipy, můžete modelovat na nehtovou šablonu.
  • Olejíček - s výživným nehtovým olejíčkem se můžete setkat i mimo otázku nehtové modeláže. Slouží k hydrataci a výživě nehtové kůžičky a nehtového lůžka. Je zvykem ho aplikovat vmasírováním do konečků prstů po dokončení modeláže.
  • Šablona - specifická pomůcka využívaná při prodloužení nehtového lůžka v rámci modeláže. V případě, že chcete nehet prodloužit, ale netroufáte si nebo nechcete využít nehtovou šablonu, můžete modelovat na nehtové tipy.
  • Zebra - slangový výraz pro druh pilníků na nehty s typickým vzorem připomínajícím pruhování srsti zeber.

Různé

  • Dotting pen – neboli také zdobicí pero či zdobicí sonda - je manikúrní pomůcka připomínající tužku, obvykle na obou stranách vybavena aplikátorem ve tvaru kuličky. Složí pro precizní zdobení a nail art.
  • Lízátko - slangový výraz pro vzorový plastový tip využívaný k prezentaci odstínu gelu nebo gel laku.
  • P.shine - značka produktů pocházející z Japonska vytvořena pro úpravu, péči a výživu přírodních nehtů.
  • Sluníčko - popřípadě „květina” - stejně jako u „lízátka” jde o slangový výraz pro vzorník plastových tipů, který se využívá k prezentaci odstínu gelů nebo gel laků. Tvarem připomíná slunce s tipy místo paprsků, popřípadě květinu plnou okvětních lístků. Pro tuto podobnost získaly vzorníky svůj název.

Doufáme, že jste v naší první stránce z Velkého nehtařského slovníku našli, co jste hledali. A pokud ne, nebojte se nám napsat na mail info@ruscona.cz, rádi vám poradíme.

Už teď se můžete těšit na druhý díl Velkého nehtařského slovníku. Ten se totiž bude věnovat výrazům týkajících se nehtové modeláže a úpravy nehtů, kolem kterých je vždy nespočet otázek. Prozatím se však loučíme.

Bez názvu-6

Created by Shoptak.cz