Pracujete s našimi značkami? Přidejte se do unikátní mapy RUSCONA salonů a získejte nové klienty. PROHLÍDKA A REGISTRACE ZDE.

Vysvětleno: Fakta a mýty o UV/LED lampách

Budu upřímný. Nemít dnešní znalosti o UV/LED lampách, asi bych se při výběru lampy, pročítání všech produktových popisů, recenzí a názorů zbláznil. Jak se v našich končinách sluší, na hokej, politiku a nově i UV/LED lampy je odborník skoro každý. V tomto článku se pokusíme celé téma rozebrat a vyvrátit některé mýty, které se kolem tématu šíří. 

Jako vejce vejci pro nás neplatí

S dovolením začnu tou nejjednodušší tématikou, designem. Většinu lamp, které seženete v českých, slovenských či obecně evropských e-shopech vč. Amazonu vyrábí několik málo fabrik v Asii. Většina působí v Číně, něco málo se vyrábí na Taiwanu nebo Koreji. Jižní samozřejmě. Nehtové a kosmetické značky si vyberou z existující nabídky, plácnou na lampu a většinou i krabici své logo a ta-dá, nový produkt je na světě.

ruscona-lampa-no-2-wide

Prosím nerozčilujte se, je to úplně normální. Vaše rychlovarná konvice, fén, často i televize nebo lednička vznikly úplně stejně. Nejdete-li cestou prémiových spotřebičů, kupujete většinou produkt s generickým designem vyrobený jedním výrobcem a obrandovaný mnoha. Podrobněji se tomuto tématu budeme věnovat v jiném článku. I my jsme se na úvod vydali ne zcela stejnou, ale velmi podobnou cestou a modelem N7 (již neprodáváme).

Jeho nástupce, UV/LED lampa NO.2 však vznikla kompletně pod naší taktovkou a řadí se tedy mezi čisté originály. To znamená, že nikde jinde nemůžete koupit produkt s identickým designem a identickými funkcemi pouze opatřený jiným logem.

„Zrcadlové“ dno na UV světlo moc neplatí

Tohle téma rezonuje napříč diskusemi a hlavně vlogy velmi silně. Je tady významná skupina lidí, kteří budou do roztrhání těla tvrdit, že lampa bez „zrcadlového dna“ nemůže nikdy pořádně fungovat. Dle nich dno odráží tolik světla, že garantuje perfektivní vytvrzení nehtů i zespodu. Začněme tím, že námi zadaná laboratorní měření tuhle skutečnost nepotvrdila a diskuse s výrobci elektroniky a konečně i chemiky a formulátory dopadly stejně.

Je potřeba si uvědomit, že chemickou reakci v materiálech, které používáte k úpravě nehtů, spouští UV světlo. Jde o neviditelnou část světelného spektra s maximální vlnovou délkou 400 nm. Ve svém životě přicházíte do kontaktu většinou pouze s UVA světlem, které má vlnovou délku od 315 do 400 nm. A tady to začíná být zajímavé. UVA světlo se má schopnost odrazit, nicméně čím nižší je vlnová délka, tím dramatičtěji klesá odrazivost.

Zatímco tedy světlo s vlnovou délkou mezi 390 a 400 nm se dokáže jaksi odrazit od hliníkové plochy či ideálně speciálního multi-zrcadla, světlo s vlnovou délkou okolo 350 nm už tuto schopnost skoro nemá. Co to vlastně znamená? Znamená to, že u UV/LED lampy s vlnovou délkou 360 – 410 nm (toto je obvyklý rozsah většiny lamp včetně naší RUSCONA UV/LED lampy NO.2), bude efekt odrazivosti UVA světla zcela minimální. A tohle potvrdila i námi zadaná měření.

Jinými slovy na materiálu a úpravě dna příliš nezáleží. Už proto, že UVA světlo má vysokou schopnost procházet pokožkou i nehty a vytvrdit tedy i materiál v záhybech. Provedení a barva dna však určitý vliv má, a to pouze na odrazivost viditelné části světelného spektra. Je obecně známo, že některé barvy světlo odrážejí a jiné spíše pohlcují. I když to má naprosto minimální efekt na samotný výsledek vytvrzení, rozhodli jsme se v nejnovější generaci lampy použít uvnitř vysoce odrazivou bílou barvu, a to zejména kvůli viditelnosti uvnitř. 

 

Proč 70 Wattů není 70 Wattů a kdo tu sakra lže?

Když dojde na diskusi o výkonu UV/LED lamp, strhne se často ještě větší mela než v případě zrcadlového dna. Někteří „odborníci“ na nehtovou chemii a fyziku vám vysvětlí, že lampa s výkonem nad 50 Wattů se blíží skoro zbrani hromadného ničení. Jiní zase zatracují vše pod 75 Wattů. Kde leží tedy pravda? V první řadě vás musím zklamat, protože inzerovaných 70 Wattů není skoro nikdy skutečných 70 Wattů. A v téhle hře s čísly frčí všichni, včetně nás. Neděste se, vysvětlíme dál. 

Výkon ve Wattech se počítá takto: watty = volty x ampéry. Naše UV/LED lampa RUSCONA NO.2 má 24 voltů a 2A. To znamená 24 x 2 = 48 Wattů. Proč teda proboha píšeme na krabici 72 Wattů? Rádi bychom byli fyzikálně přesní, bohužel bychom se ocitli v pozici, kdy pravdu říkáme jako jediní na světě a nikdo si nás nekoupí. I proto píšeme tento článek, na který pomocí QR kódu odkazujeme z našich manuálů a snažíme se otevřeně téma vysvětlit.

ruscona-uv-svetlo

Dobře, odkud se tedy vzalo 72 Wattů? Výrobci lamp si kdysi řekli, že bude hezčí počítat výkon lampy takto: Lampa má např. 36 Diod. Každá dioda má potenciální výkon 2 Watty, tzn. 36 x 2 = 72 Wattů. Vypadá to krásně, lidem se to líbí, zůstaneme o toho, řekl si trh a tak se i stalo. Vy však díky tomuto článku už víte, že se nemusíte ničeho bát. V našich manuálech vám vždy řekneme, co je výkon kalkulovaný z diod a co výkon skutečný dle voltů a ampérů.

Low-Heat mode aneb kouzlo omezení výkonu

Pokud vás některý z kazatelů málo výkonných lamp vyděsil k smrti, pohodlně se usaďte a pomalu dýchejte. V RUSCONA a GLAMORA UV/LED lampách startujeme vždy v Low-Heat módu. To znamená, že elektronicky omezíme skutečný výkon lampy na 26 Wattů, což dle propočtů našich vývojářů vychází na cca 55 Wattů kalkulovaných. Boost mód potom přepíná lampu do maximálního výkonu, který reálně činí 48 Wattů a 72 W kalkulovaných. Pro porovnání ovšem sledujte skutečné hodnoty, tedy 26 versus 48 Wattů.

Low-Heat mód stačí k optimálnímu vytvrzení většiny gelů a gel laků včetně těch hodně pigmentovaných. BOOST mód samozřejmě čas vytvrzení zkracuje a také pomáhá vytvrdit některé skutečně silně pigmentované odstíny. BOOST mode poznáte podle jasnějšího světla, lampy RUSCONA a GLAMORA navíc aktivní BOOST mód připomínají dýchajícím efektem displeje (zeslabuje a zesiluje se jas číslic).

A co zdravotní aspekty?

UV světlo není úplný kámoš s kůží. To se ví už dlouho. Pokud se v létě zesmahnete na sluníčku, může za to právě UV světlo (UVA a UVB). Rozmach fotocitlivých složek v nehtových materiálech přinesl otázku, do jaké míry může vystavování nehtů a kůže prstů UV světlu v lampě ohrozit zdraví člověka.

Dobrá zpráva je, že neexistuje jediný přesvědčivý důkaz o tom, že by lampy např. zvyšovaly riziko výskytu závažných kožních onemocněních. Důvod spočívá hlavně v délce vystavení. Vytvrzení probíhá v krátkých časových intervalech a navíc vždy s delším časovým odstupem. Skoro nikdo si totiž nedělá nové nehty co den. Díky tomu jsou kůže i nehty schopné bez rizika poškození vystavení UV světlu zvládat. Obavy tedy nejsou na místě.

Protože na faktech záleží

Tento článek vznikl v rámci naší snahy říkat věci pravdivě s ohledem na jasná a doložitelná fakta a ověřitelné informace. Záleží nám na tom, abyste mohli dělat dobrá rozhodnutí na základě kvalitních informací.

Autor: Libor Zezulka

Created by Shoptak.cz